Kleine stappen gaat snel beter

Ontwikkelavond:

Wat is de relatie tussen het aanleren van de Argentijnse tango, de hond leren puzzelen en coachen. Na een middag samen met een hond een puzzel oplossen kom je er achter het kan alleen in kleine stappen. Een te grote stap frustreert de hond en dan is de puzzel (een eierdoos) snel kapot. De frustratie komt van een te grote stap zonder een positief resultaat. Blijkbaar toch erg belangrijk. Onze honden zijn erg intelligent en dat blijkt want bij andere honden in de ruimte gaat t nog langzamer. Blijkbaar is tijd en snelheid ondergeschikt aan de beloning en de grote van de stappen.

De Argentijnse tango is een heel complexe dans met veel onverwachte onsubtiele bewegingen. Het is dansen met je hart en ziel en als man zorg dragen voor het wel en wee van je lieve vrouw. Nadat ik Carla een workshop had aangeboden is die ook van start gegaan. Met lood in de schoenen en een hartslag van ruim 200 sta ik samen met haar in een ruimte vol met prof. dansers. Dat dacht ik ten minste. We worden welkom geheten en meer dan een naam en een woonplaats is niet nodig voor de introductie. De spanning is enorm …………….. . Dan zegt Ilja we gaan beginnen en je hoeft helemaal niet te tellen, het is gewoon lopen op de maat van de muziek. Even oefenen. Het LUKT wat een overwinning. dan is Ilja weer. Loop nu maar gewoon, land op je hak en zet die ook duidelijk neer. Oefenen. Het LUKT. Ilja: nu achteruit, en jullie snappen het ook dat LUKT. na een hele reeks van kleine oefeningen kan ik maar tot een conclusie komen. Wat een feest. De ene na de andere positieve ervaring de ene na de ander beloning en dat allemaal terwijl je vrouw naar je moet luistern. Echt een droom voor mannen. Carla luistert normaal nooit en nu ineens wel, on-ge-lo-fe-lijk.

Met coachen is het a niet anders. De kleine veranderingen van staten van zijn en de beloning die daar bij hoort zijn enorm belangrijk. Het moge dus duidelijk zijn dat als er sprake is van een protocol dit al snel vast gaat lopen. De stappen die gezet moeten worden worden dan vaak bepaald door de coach en niet door de client, dat is raar en geeft dus frustratie. Het blijven aansluiten en alert blijven op de goede emotionele staten van zijn is dus erg belangrijk. Het terugvallen in oude patronen kan dan ook makkelijk worden voorkomen door met taal complexiteit van oplossingen aan te bieden. In coachen is dat niet gebruikelijk. Vaak gaat het om het vinden van de oplossing en niet van een oplossing. Houd een ding goed in gedachten de client is niet kapot en hoeft dus ook niet gemaakt te worden.

Henk Beljaars