Wat is het verschil tussen NLP en hNLP?

Wat is het verschil tussen NLP en hNLP?

Wat is het verschil tussen NLP en hNLP?

Ook deze vraag wordt ons vaak gesteld. Er is namelijk wel degelijk verschil in benadering. hNLP is afgeleid van NLP, maar gaat uit van individuele personen waar NLP meer aandacht besteed aan vaste modellen.

hNLP                                     NLP
humanistische                         Neuro
Neuro                                    Liguïstische
Liguïstische                            Programmeren
Psychologie

NLP gaat uit van protocollen. Het voordeel hiervan is dat de methodes snel aangeleerd kunnen worden. Het nadeel is dat coaches sneller blijven hangen in dezelfde protocollen. Deze protocollen hoeven echter niet bij ieder persoon aan te sluiten. De kans bestaat dat coaches de sessie in een bepaalde richting struren, omdat ze de voorkeur hebben voor bepaalde oefeningen. Als coach ben je dus minder flexibel.

If you like a hammer, a screw looks like a nail!

hNLP gaat uit van de psychologie van de mens. Het individuele persoon staat centraal. De coach kan zich niet verschuilen achter een protocol. Hierdoor moet hij flexibeler zijn. Goed waarnemen is hierbij heel belangrijk. Bij Inzigd leren wij onze coaches om met alle zintuigen waar te nemen. Door te letten op onbewuste patronen wordt de client sneller en beter geholpen.

Waarnemingsvermogen en flexibiliteit gaan hand in hand. Onderbouwd met psychologische principes en met de laatste inzichten van de neuro-wetenschap. hNLP is geen vast systeem, het gaat er juist van uit dat een flexibele benadering beter werkt.

Wij hebben gekozen voor de flexibiliteit en de ruime inzetbaarheid!

Wat kiest u? NLP of hNLP?