terug naar overzicht

De waarom-vraag

why-1780726_1280

De waarom-vraag
 
Goede vragen stellen helpt om dingen te begrijpen. Vaak wordt daarvoor de waarom-vraag gebruikt, maar dat kan tot ongemakkelijke situaties leiden. De waarom-vraag draait namelijk om een reden en niet om een proces of actie.
 
Hiërarchisch verschil
Stel je het volgende voor. Je komt ’s avonds thuis, er is eten gekookt en je stelt de vraag: ‘Waarom heb jij dit gekookt?’ Grote kans dat de kok je dat bepaald niet in dank afneemt.
Door het stellen van de waarom-vraag dwing je dan de ander om na te denken en een reden te geven die de actie goedkeurt. Daardoor ontstaat er onmiddellijk een hiërarchisch verschil.
 
Aanval
De waarom-vraag wordt vaak gezien als een aanval vanuit ongelijkheid. Die ongelijkheid zorgt ervoor dat de reactie gepaard gaat met adrenaline, waardoor een ‘gewone’  manier van communiceren niet meer mogelijk is. Bovendien heeft het antwoord meestal weinig toegevoegde waarde: vaak zijn we op zoek naar een handels- of denkwijze en de waarom-vraag past daar niet bij. Als je het antwoord op de waarom-vraag wilt weten, kun je beter beginnen met ‘wat’ of ‘hoe’.  
 
Wanneer wel?
De enige juiste toepassing van de waarom-vraag is als je ook echt de interne vergelijking wilt maken. Dat kan bijvoorbeeld in een vraaggesprek waarbij je het belang wilt weten, zoals:  
‘Waarom is goed gereedschap belangrijk voor jou in je werk?’ Samengevat: de waarom-vraag is geen slechte vraag, maar heeft slechts een beperkt nut.
 
Tip
Wil jij je relatie goed houden, ook de relatie met jezelf, stop dan met de waarom-vraag. Daar krijg je misschien nooit antwoord op, terwijl het wel veel aandacht en daardoor energie kost. Focus je liever op wat écht belangrijk voor je is, dan zul je uiteindelijk meer rust ervaren in al het andere.

 

 

image
terug naar overzicht

Ons aanbod

Nieuwsgierig!

Klinkt het interessant, maar twijfel je of we écht iets voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust voor een goed gesprek.