terug naar overzicht

Waarom doelen stellen niet werkt

bureaucocoon_Inzigd-15x

...en hoe het wel kan

“Maak het SMART”, “Als een SPEER voor je doelen gaan” of zoals in veel NLP-bewoordingen: “Met OPZET”. Zomaar wat voorbeelden van afkortingen als het op doelen stellen aankomt. Hoewel de invulling in deze drie voorbeelden verschilt, hebben ze iets gemeen: toets het doel aan de omgeving, formuleer het positief en zorg dat je een idee hebt voor de toekomst. Ga daar vervolgens volledig voor.

Maar waarom werkt dat dan niet? Waarom bereik je nooit dat prachtig geformuleerde doel? En wat gebeurt er met je als je het doel niet behaalt? In dit artikel leggen we je uit waarom deze methode bijzonder demotiverend werkt en hoe je het wél aan kunt pakken.

Een demotiverend effect
Het niet behalen van een doel, is voor veel mensen niet iets om over naar huis te schrijven. Sterker nog: tijdens gesprekken of vergaderingen wordt dit graag onder tafel gehouden. Gebeurt het meerdere keren dat je je doel niet behaalt? Vaak ontstaat dan het idee dat het niet haalbaar is. Gevolg: er wordt laconiek en zonder drive gereageerd als het op het willen behalen van doelen aankomt.

Kleine stappen, groot effect
Hoe behaal je je doelen dan wél? Allereerst door te gaan werken met kleine, haalbare stappen in verandering. Zo ontstaat er iets anders. Bij elke stap die gehaald wordt, heb je het gevoel dat je succes hebt geboekt en dat je in controle bent. Als je iets doet wat je als prettig ervaart, wordt er dopamine – ook wel het ‘gelukshormoon’ – in je hersenen aangemaakt. Dit geeft een euforisch gevoel.

Om dit gevoel opnieuw te ervaren en het dopaminegevoel te laten stijgen, zul je dus nog een keer hetzelfde moeten doen. Zo word je als het ware ‘verslaafd’ aan het behalen van succes en het nemen van de volgende stap. Op die manier blijf je dus aan je doel werken.

Duurzame verandering
Door het zetten van kleine stappen worden niet alleen belangrijke regelmatige successen gehaald, ook kunnen ideeën gemakkelijk worden bijgesteld. Dat is voor persoonlijke doelen prettig: sluit het nog aan bij je omgeving? Is je doel nog realistisch? Door kritisch te blijven en bij te sturen, worden de uitgewerkte ideeën en plannen duurzaam.

Meer weten?
Wil je meer informatie over het stellen en behalen van doelen? Ben je benieuwd hoe een Inzigd je hierbij kan helpen? Neem dan contact met ons op!

terug naar overzicht

Ons aanbod

Nieuwsgierig!

Klinkt het interessant, maar twijfel je of we écht iets voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust voor een goed gesprek.